Kerkdiensten Schakel

 

Wijchen
Aanvangstijd: 11:00 uur (vanaf 10:30 uur koffie drinken)
Plaats: De Schakel, Pius XIIe straat 85, 6602 BE Wijchen

Ds. Karin Spelt, interimpredikant in de streekgemeente Maas en Waal (regio Zuid-Oost, Wijchen-Leur-Batenburg)

Spoorzoeken en verbinden

Vanaf 1 januari 2018 ben ik werkzaam als interimpredikant in de gemeente. In mijn werk als predikant zijn twee woorden belangrijk: spoorzoeken en verbinden. Samen met mensen ben ik op zoek naar sporen van God in ons leven en in de wereld. Sporen die ons de weg wijzen. We gaan op weg omdat we ons geraakt voelen, ons op weg geroepen voelen door iets dat aan ons trekt, iets dat ons overstijgt, iets dat we niet helemaal begrijpen, maar wat ons niet loslaat en waardoor we ons laten meenemen. 

Als predikant probeer ik verbindingen te leggen tussen God en mensen, tussen mensen onderling en tussen mensen en de wereld en samenleving, waar we deel van uitmaken en waar we ook verantwoordelijk voor zijn. Verbindingen die gekleurd worden door Bijbelse kernbegrippen als liefde , barmhartigheid  en rechtvaardigheid. Verbindingen komen tot stand waar mensen elkaar ontmoeten. In de kerkdienst, in gesprekskringen, in een individueel gesprek en bij de vele activiteiten die we samen organiseren. Zelf leg ik er altijd de nadruk op dat de kerkelijke gemeente een plek is waar mensen samen komen met hun vragen. We hebben daar geen pasklare antwoorden, maar gaan samen op zoek naar die antwoorden. Antwoorden die soms aarzelend klinken en voorlopig zijn. Antwoorden die in deze tijd lang niet altijd vanzelfsprekend zijn. Antwoorden die we vinden  in de verhalen van de Bijbel en in andere bronnen uit de christelijke geloofstraditie  die ons inspireren. Maar ook in vormen van kunst, literatuur, film etc. die een bron van inspiratie kunnen zijn. Vanuit mijn geloof spreek ik het vertrouwen uit dat door ons werken heen  het geheim waait van Gods Geest  die ons inspireert en ons de weg wijst.

Dat spoor van God  probeer ik al 25 jaar als predikant te volgen.  Op zondag 24 januari 1993 werd ik als predikant bevestigd in het dorp Wehl, in de Liemers, bij Doetinchem. Een kleine Protestante kerk in een Rooms-Katholieke streek. In september 2002 werd ik beroepen naar de Hervormde gemeente Tiel- Wadenoijen.  Daar werk ik nu nog steeds in de in 2010 gefuseerde Protestantse gemeente Tiel. Zij hebben toestemming gegeven voor mijn detachering als interimpredikant naar Wijchen-Leur-Batenburg voor minimaal één jaar. Ik blijf één dag per week in Tiel werken, en ben drie dagen per week in Wijchen werkzaam. Mijn werkdagen in Wijchen zijn op maandag, dinsdag en donderdag. 

Samen met mijn man Jeroen Jeroense woon ik aan de Ram 30 in Elst, Overbetuwe. Wij hebben van 1983 tot 1990 beide theologie gestudeerd in Utrecht. Jeroen is predikant in de Protestantse gemeente Elst. Wij hebben twee kinderen Frederike (26) en Thijmen (24). 

Ik zie het als een mooie uitdaging om een jaar in een andere gemeente te mogen werken en hoop dat we samen een goede tijd hebben.

Ds. Karin Spelt