Kerkdiensten Schakel

 

Wijchen
Aanvangstijd: 11:00 uur (vanaf 10:30 uur koffie drinken)
Plaats: De Schakel, Pius XIIe straat 85, 6602 BE Wijchen

 

Nieuwsbrief   oktober 2015

 

werkgroep kunst in de kerk

 

 

 

‘Met aandacht kijken’

 

 Expostitie

 

Van  4 oktober tot en met 22 november 2015 zal de Nijmeegse kunstenaar Jeroen van Herten in de Schakel exposeren. De opening van de expositie is zondag 4 oktober, rond 12.00 uur. Verder is de expositie  tot en met 22 november iedere zondag rond de dienst van 11.00 uur en op zaterdag 17, 31 oktober en 7 november van 14.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. Of op afspraak: 024-6450563, Margreet van der Meij.

 

 

“There is no abstract art.

 

You must always start with something.

 

Afterwards you can  remove all traces of reality.’

 

Picasso

 

 

 

Jeroen van Herten

 

Op zijn website schrijft de kunstenaar het volgende over zijn wijze van schilderen:

 

‘Al mijn schilderijen vinden op een of andere manier hun oorsprong in de waarneming. Of ik nu  door de stad fiets, in de file sta, of door het bos loop, altijd kijk ik: op zoek naar niets….. Niets in het  bijzonder, maar nieuwsgierig naar alles – het inwendige van een kapotte ladekast, sporen in de  sneeuw, spiegelingen in het water…. Overal is wat te zien, overal vind je ritme, structuren, patronen, lijnen, kleuren, diepte, licht en donker.  Een stoppelveld na de oogst, geknakt riet, gebarsten bakstenen, de schaduw van een auto, een  spiegeling in een natte motorkap…. Dingen die bijna niets zijn, plekken waar schijnbaar niets gebeurt. Met de vluchtige herinnering aan iets wat je raakte, ben je er nog niet. Iedereen kan zo’n foto maken,  en bijna iedereen kan zijn blik trainen op het vinden van details of patronen waar eerder niets leek te  zijn. Voor mij is die vluchtige waarneming enkel een beginpunt. Ik wil uitzoeken waarom juist die ene  kleine uitsnede uit de wereld me raakt. Waarom dat ene vlak, de manier waarop net die lijnen elkaar  kruisen, die tint? Op doek, met verf en andere materialen – jute, lood, zout, wat dan ook – probeer ik  tot de kern te komen. Ik zoek en verander, ik voeg toe, verwijder, probeer een tint lichter, een tint  donkerder, laag over laag. Als ik schilder, wordt het beeld volledig abstract. Maar het  blijft verwant aan de visuele werkelijkheid zoals we die kennen…..  Steeds meer komt het beeld los van de oorspronkelijke waarneming, tot het autonoom is en op eigen  benen kan staan – als beeld, als schilderij, als kunstwerk – maar altijd blijft er een verband bestaan  met de zichtbare wereld.  Op die manier maak ik iedere keer weer iets uit niets: pure magie, of poëzie, maar net hoe je het  noemen  wilt. Magie die overal te vinden is, die overal aan de oppervlakte komt, maar die wel gezien  moet worden, die opgepikt moet worden, gekoesterd en uitgediept.

 

Symposium van het Platform Kerk en Kunst

 

In aansluiting op het verschijnen van het Handboek voor kunst in de kerk vindt op 10 oktober 2015 het symposium ‘Geloof in beeld – helend en meedelend’ plaats. Het symposium vindt plaats in de Nassaukerk in Amsterdam en wordt georganiseerd door het  Platform Kerk en Kunst. Sprekers zijn Anne Marijke Spijkerboer (gespecialiseerd in theologie en kunst) over ‘Hoe integreer je kunst in de preek?’, Pim van Dijk (kerkdesign) over ‘Sacraliteit hangt deels af van harmonie’ en kunstenaar Jan-Peter Muilwijk (o.a. bekend van het grote wandkleed in de Nieuwe Kerk te Middelburg) over ‘De kracht en taal van het beeld in zichzelf en in relatie tot het christelijk geloof’. Het symposium begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Kosten: € 25,- p.p. inclusief lunch. Opgave kan bij